In hetzelfde gebied waar in oktober 2018 bij twee van de vier onderzochte hazen hazenpest (tularemie) werd vastgesteld, is deze ziekte nu opnieuw aangetoond bij een haas.
De inzender van de betreffende haas had 6 dode hazen in zijn gebied gevonden. De hazen zagen er nog gaaf uit, er was niets aan te zien. Eén dier is ingestuurd voor onderzoek. De haas had een ernstige leverontsteking die werd veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis.
In 2019 zijn tot half april bij het DWHC 23 hazen onderzocht. Er zijn diverse doodsoorzaken gevonden. Naast de haas met tularemie, zijn onder andere 7 hazen doodgegaan door besmetting met de bacterie Yersinia pseudotuberculose en 7 hazen door besmetting met een lagovirus (EBHS of RHDV-2).
Sterfte door yersiniose onder Europese hazen wordt het meest gezien in de koude en natte seizoenen. De Yersinia-bacterie komt wijdverbreid in de natuur voor, vooral onder woelmuizen. Vandaar dat de ziekte in het buitenland ook wel wordt aangeduid met knaagdierenziekte.
EBHS en RHDV-2 zijn verwante virussen. EBHS werd in de jaren ‘90 voor het eerst bij hazen in Nederland aangetoond. In 2015 is het RHDV-2 voor het eerst bij een haas in Nederland aangetoond.
Eerdere berichten naar aanleiding van de hazensterfte in Overijssel in 2018:
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/hazenpest-zenderen/
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/niet-alle-hazen-gaan-dood-door-hazenpest/
Meer informatie over hazenpest:
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/ziekten/tularemie
Meer informatie over Yersinia:
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/ziekten/yersinia-pseudotuberculosis/
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/yersinia-haas/
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/zoonosen-bij-hazen/
Meer informatie over EBHS en RHDV-2
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/hazen-rhdv-2-frankrijk/
https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/haas-rhdv-2-nederland/