Het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) heeft voor 2018 het ree (Capreolus capreolus) gekozen tot speerpuntdier. Dit betekent dat het DWHC dit jaar meer reeën wil onderzoeken om beter inzicht te krijgen in de meest voorkomende ziekten bij deze diersoort.
De in de afgelopen jaren door het DWHC onderzochte, dode, reeën vertoonden enkele ziektebeelden waaraan het DWHC dit jaar meer aandacht wil besteden. Dit betreft onder andere ernstige parasitaire infecties met bijvoorbeeld rode lebmaagwormen en/of longwormen, en reeën met “kale” plekken. Daarnaast kijkt het DWHC of er bij het ree eventueel ziekten aanwezig zijn die ook voor gehouden dieren een probleem zouden kunnen vormen.
Het DWHC start dit jaar ook een pilot project voor het bepalen van chronische stress bij reeën om te onderzoeken of er een verband is tussen chronische stress en (bepaalde) ziekten bij het ree. Hiertoe worden haren en hersenweefsel van reeën onderzocht.
Heeft u een vers dode ree (max. 24 uur dood) gevonden, of, in het kader van beheer een vermagerd, ziek ree geschoten, meld dit dan via het DWHC Meldformulier. In overleg zal gekeken worden of het dier kan worden opgehaald.