Eekhoorn en egel: tussenbericht DWHC speerpuntdieren 2019



In de eerste zeven maanden van 2019 zijn ongeveer 50 eekhoorns en 20 egels gemeld bij het nationaal wildziekten centrum DWHC, faculteit diergeneeskunde. Hiervan zijn 25 eekhoorns en 5 egels opgehaald voor onderzoek.

Eekhoorn

Sectie bij een eekhoorn

Van de 25 binnengekomen eekhoorns, kwamen de meeste (11) uit Gelderland, gevolgd door Noord-Holland (5) en Utrecht (4). Daarnaast waren nog 2 eekhoorns afkomstig uit Groningen, 1 uit Noord-Brabant en 2 uit Overijssel. Het hogere aantal dieren uit Gelderland, Noord-Holland en Utrecht is dankzij de inzet van de eekhoornopvang Neder Veluwe en de dierenambulance Nederrijn.

Één dier was te autolytisch (te ver heen) om nog te kunnen onderzoeken. Van de overige 24 dieren, waren 16 eekhoorns doodgegaan door trauma. Dat kan door zowel verkeer als predatie zijn. Van deze 16 eekhoorns mankeerden 9 dieren iets, waaronder longontsteking, coccidiose en toxoplasma-besmetting. Het is niet altijd duidelijk of de gevonden afwijking ernstig genoeg was om de kans op het oplopen van een trauma te verhogen. Van de dieren zonder trauma zijn er drie doodgegaan door toxoplasmose, één door darm-coccidiose en is bij vier eekhoorns de doodsoorzaak onbekend.

Egels

Egel met ontsteking aan achterpoot

Van de vijf binnengekomen egels, waren twee dieren geëuthanaseerd, is één dier door trauma doodgegaan en zijn de andere twee egels door ziekte gestorven. Alle vijf dieren hadden zwerende huidontstekingen aan één of meerdere poten, waarbij een enkele egel ook abcessen of gezwellen op de poten had. Daarnaast hadden een paar egels ook een bacteriële infectie. Deze lopen ze gemakkelijk op via de open huidwonden.

Vier van de vijf egels hadden een ernstige longontsteking veroorzaakt door wormen. Bij egels zijn dat meestal de longworm Crenosoma striatum en/of de longhaarworm Eucoleus aerophilus (synoniem Capillaria aerophila). Egels met een longworminfectie, hebben meestal ook een secundaire bacteriële infectie.
De vier egels met longontsteking, hadden ook een geringe tot matige leverontsteking. Ook deze leverontsteking was het gevolg van wormen.
Het dier dat dood is gegaan door trauma had, naast de pootafwijking, geen afwijkingen aan de organen.

Melden

De Zoogdiervereniging en het DWHC roepen het publiek op om verse dode egels en eekhoorns (maximaal 24 uur dood) die niet langs de kant van de weg liggen, veilig te stellen (niet invriezen, wel koelen als dat kan) en zo snel mogelijk aan te melden via de website van het DWHC (https://www.dwhc-dev.wp.hum.uu.nl/meldingsformulier/) zodat de dieren eventueel voor onderzoek kunnen worden opgehaald.

Om beter inzicht in de totale sterfte te krijgen, vragen wij u om dieren die al langer dood zijn of verkeersslachtoffers zijn, te melden op www.waarneming.nl.

Geraadpleegde informatie

Igel in der Tierartzpraxis. 7., aktualisierte Auflage, Stand März 2018. Pro Igel e.V., Lindau/B.

Handleiding voor opvang van egels en eekhoorns. Willems, J. Katholieke Hogeschool Kempen. Academiejaar 2007-2008