Jicht is een (pijnlijke) stofwisselingsziekte die wordt veroorzaakt door het neerslaan van uraat. Het is een aandoening die regelmatig bij gehouden dieren voorkomt, maar bij in het wild levende vogels zelden is beschreven. Bij de gehouden dieren komt jicht in elke leeftijdscategorie voor.
Vogels produceren urinezuur als afvalproduct van de eiwitstofwisseling. Normaal gesproken wordt het urinezuur uitgescheiden via de nieren. Als echter het urinezuurgehalte in het bloed te hoog wordt, vindt kristalvorming plaats en ontstaat uraat. Dit uraat slaat vervolgens in andere delen van het lichaam neer en ontstaat de jicht.
Men kan onderscheid maken tussen twee vormen van jicht, nl. gewrichtsjicht en ingewandsjicht. Vaak komen beide vormen gelijktijdig in een vogel voor. Bij gewrichtsjicht zijn de gewrichten gezwollen en is er uraatneerslag in de vorm van knobbels met een wittige pasta-achtige inhoud in en rond de gewrichten en pezen. Bij ingewandsjicht kunnen nieren, lever, milt, darmen, longen en luchtzakken aangetast zijn. Beide vormen van jicht zijn ongeneeslijk.
Mogelijke oorzaken van jicht zijn: een tekort aan vitamine A waarbij veranderingen ontstaan in het epitheel (‘wand’) van de urineafvoerwegen; nierbeschadigingen die door allerlei verschillende oorzaken kunnen ontstaan, zoals door een bacteriële, schimmel of virale infectie; watertekort; amyloïd deposities (neerslag van verkeerd gevouwen eiwitten) in de nier.
Geen projecten gevonden.
Geen berichten gevonden.
Geen publicaties gevonden.