Bij DWHC krijgen we met enige regelmaat foto’s van jagers die tijdens het ontweiden bijzonderheden ontdekken. Vaak zijn het organen met rare plekjes en/of bulten. Bijna nooit is het mogelijk om aan de hand van een foto te zeggen om welke ziekte het gaat. Maar in bepaalde gevallen betreft het geen ‘afwijking’ maar is het een normaal (deel van een) orgaan dat de jager niet als zodanig herkent. Hierbij gaat het dan meestal om de galblaas.
De galblaas is een zakje dat aan de lever vastzit. De meeste dieren hebben een galblaas, maar herten en reeën niet. In de galblaas wordt gal opgeslagen. Gal is een vloeistof die door de lever wordt aangemaakt. Het is een bitter sap. De galblaas is meestal geel-groen van kleur, maar kan ook zeer donker tot bijna zwart zijn. Tijdens het ontweiden moet voorkomen worden dat de bittere gal het karkas en het vlees besmeurd. Als men de lever wil klaarmaken voor zichzelf of de hond, dan is het belangrijk eerst de galblaas te verwijderen.
Als een dier niet binnen enkele uren wordt ontweid, dan is het mogelijk dat een afdruk van de galblaas te zien is op een ander orgaan.